Zajlik a technológiai korszakváltás az iparban!


Zajlik a technológiai korszakváltás az iparban, amelyhez gyorsan kell alkalmazkodniuk a gazdaság szereplőinek is. A témával egy nemzeti platform is foglalkozik – több munkacsoportban, amelyekben egy szombathelyi cég is képviselteti magát.

szintén elindít olyan gazdasági folyamatokat, például szélsőséges esetben a vevői megrendeléseknél a teljesítési nehézség, hiszen nem találunk elegendő emberi erőforrást, hogy teljesítsük a megrendeléseket, illetve gyakorlatilag a bérköltségek folyamatos emelkedését is jelenti. Erre részben azt gondolom, az ipar 4.0 koncepció adhat megoldást.”

Ennek lényege, hogy a technológiai fejlesztésekkel, az ipari automatizálás növelésével viszonylag alacsony költségekkel növelhető a termelés hatékonysága. A szakember szerint a most zajló változások a rugalmas cégek számára lehetőséget, a figyelmetleneknek komoly kockázatot jelentenek. Előbb-utóbb tehát a kis- és középvállalkozói szektor is kénytelen lesz lépést tartani a nagyobbakkal.

Paróczai Péter – ügyvezető, Novareg Consulting Kft.
“Innentől kezdve egy 5-10 éven belül ha egy vállalkozás erre az útra nem lép rá, akkor nagyon pici esélye marad arra, hogy bent maradjon a hazai, de leginkább az uniós, európai uniós vagy globál piacon. Tehát ez egy egyértelmű kényszerpálya.”

Egyelőre olyan konkrét támogatási rendszer még nem létezik, amely a cégek felkészülését segítené, ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy az elérhető képzések révén maguk tanuljanak a vállalkozók.

 

Forrás: sztv.hu


Zajlik a technológiai korszakváltás az iparban!